Poëziebundel ‘Dichter op de IJssel 2017’

 

 
 

Naar de overzichtspagina
Naar de hoofdpagina

Gerenommeerde dichters werkten mee
De IJssel is al veelvuldig bezongen. In het kader van de IJsselbiënnale werd als ode aan de rivier een speciale poëziebundel uitgegeven. De bundel telt negentwintig gedichten die geïnspireerd zijn op de IJssel, het omliggende landschap en intrigerende IJsselbiënnale-kunstwerken. Gerenommeerde dichters werkten mee en zonden een gedicht in voor de poëziewedstrijd ‘Dichter op de IJssel’ of werden vanuit dit project geïnviteerd voor deze publicatie.

Uit het voorwoord
De IJssel stroomt zeker ook in het culturele landschap. Neergezet in letters en in woorden, gevangen in lenzen, geschetst in kleur, klank en licht is de rivier een bron van inspiratie, een eigenzinnige muze voor velen… De beste gedichten uit de wedstrijd verwoorden de schoonheid van de IJssel alsmede zorgen over een veranderend klimaat. De IJssel, de beelden en de dichtregels vormen zo een mooie driehoek met verrassende perspectieven.’

Een voorproefje
De jury van de poëziewedstrijd zegt over het prijswinnende gedicht ‘Wervelkolom’ van Michelle Brouwer: ‘Het is een spannend, dreigend verhaal met poëtische en functionele beeldspraak. (…) De thematiek verbindt het kunstwerk van Tanja Smeets met de dreiging van het water en daarmee ook met de klimaatverandering.’

Uit dit gedicht ‘Wervelkolom’: ‘midden in het veld komt een ruggengraat op/duwt zich tussen dijk en boerderij/ dag vijf: water stijgt niet - het is er opeens (…)/ het dak van de boerderij barst open als een ei’.

Uit het gedicht ‘Moeder aarde heeft het warm’ van Are Meijer (eervolle vermelding): ‘Miljoenen ketels op het vuur, een muur van water die een weg zoekt, een lange reis van hoog naar lager, naar de IJssel, naar de krakende onlanden, waar verdrinkende gewassen zich aan trage schepen klampen.’

En uit het gedicht ‘De vrije vogelaar’ van Jacobus Trijsburg (eervolle vermelding): ‘Waar de lichtvoetige vogelaar de kunst/ verstaat van het loslaten spot die op/ zijn sluiproute de rode wouw, ontwaart/ te weinig weidevogels in de uiterwaard.’

Nog wat bloempjes uit de bundel geselecteerd: - ‘een kraai/neerstrijkend midden op de brug op een in plastic verscholen/boterham, klaargemaakt door een moeder/in alle vroegte, een brugklasser fietst voort’ (Annette Akkerman); - ‘ik woon te dicht op de rivier/zelfs in het donker zie ik hem stromen/hij pakt elk stukje licht’ (Gerard Akse) - ‘Ik wil het jaagpad blijven volgen/luisteren naar mijn tred’ (Annemarieke Bergman); - ‘Het aardoog ben ik, dat luchten ziet (…)/ verdronken voor de veiligheid van u’ (Niels Blomberg); - ‘In de lente vertel ik het verhaal/van het licht zo hard en snoeiend’ (Egbert Oldenboom); - ‘zodat je zien kunt of je passen/je brengen naar dagen als woestijnen/of weken als ondergelopen uiterwaarden’ (Tim Pardijs); - ‘Uit de dode arm hengelt laat een visser naar wat leven’ (Herman Pelgrom); - ‘In deze stad tekenen/gans en god mijn dagen’ (Henk van Rossum); - ‘De kudde graast en als de tonen weer versterven/en ook de wind geen eigen lied meer/ langs de oever blaast, weegt hij zijn kans … ‘ (Anna Wiersma).

Geïllustreerd en handzaam
De bundel (82 pagina's) is geïllustreerd met foto’s van de IJssel én van veertien kunstwerken. Bij de bundel hoort een flyer met een overzicht van de negen poëziebijeenkomsten langs de IJssel, van Doesburg tot en met Wijhe. Dit handzame boekje is een uitgave van Nijstad&Beumkes in Lochem die ook zorgde voor de vormgeving.

Enige reacties
• ‘Het mooie boekje kocht ik afgelopen zondag bij de Brummense poëziewandeling vanaf Laag Helbergen.’ (Paul Marie van Schie, Brummen)
• ‘Dichter op de IJssel 2017’ is bijzonder mooi, zowel de gedichten als de foto's. Ik koop een bundel voor mijn vriendin, ze houdt van de IJssel ... ‘ (Rieke Verstegen - De Baar, Deventer)

Waar verkrijgbaar?
Een beter cadeau aan liefhebbers van de IJssel (en dus ook aan jezelf) kan je je niet wensen. De oplage is beperkt gehouden.
De bundel is verkrijgbaar via internet voor de prijs van € 10,- (excl. € 3,10 verzendkosten,).
Te bestellen via dit emailadres: hamvanrossum@gmail.com.

 

Naar de overzichtspagina
Naar de hoofdpagina